Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Hogyan lett „magyar matematika” a kombinatorika?

2223

Hogyan lett „magyar matematika” a kombinatorika?


A matematikának vannak olyan területei, ahol a magyar kutatások a világ élvonalába tartoznak. Erdős Pál elődei és utódai jóformán "magyar tudománnyá" tették a kombinatorikát. Ez a tudományág eredetileg játékos, rejtvényszerű problémákon alapult, a számítógép megjelenésekor azonban kiderült, hogy a számítástudomány egyik legfontosabb alapja. Ennek köszönhető, hogy az utóbbi időben robbanásszerű fejlődésnek indult. Az előadás az elmúlt 40 év fontos hazai eredményei közül ismerteti azokat, melyek bonyolult képletek nélkül is jól szemléltethetők.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Természettudományok, Matematika, Kombinatorika

tudósok előadásai

Dr. Katona Gyula (előadó)
Baranyai Zsolt (résztvevő)
Haraszti Attila (előadó)

40:11

2006. május 15.

Marianna Nagy

2014. május 14.

2223
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8334" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés