You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

A humán szem receptor funkciója

722

A humán szem receptor funkciója


A látás során alapvetően három egymást követő esemény zajlik a szemben illetve az agyban. A külvilág tárgyait a szem optikai rendszere leképezi - ez a szem kamera funkciója, ezt követően a szem rögzíti a képet a retinán - a szem "filmjén", ez a szem fényérzékelő funkciója, végül elsősorban az agy a rögzített képet előhívja  - ez a látórendszer kép megjelenítő funkciója. Ezen az előadáson a szem receptorfunkciójáról lesz szó, vagyis arról a folyamatról, aminek révén a szem detektálja a fényjeleket. A fényjelek rögzítésére a szem ideghártyája, a retina szolgál. A retinában elhelyezkedő fotoreceptor sejtek felelősek a fényimpulzusok detektálásáért. E fényérzékelő sejtek működési mechanizmusát beszéljük meg részletesen.

More Less


Mindentudás Egyeteme

Medical sciences, Ophthalmology

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Dr. Tamás Ivanics (lecturer)

28:18

24 May, 2011

Erika Bilicsi

19 August, 2014

722
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/en/embed/9007" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download