Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A gömbtől a geoidig: a Föld és az űrkutatás

1418

A gömbtől a geoidig: a Föld és az űrkutatás


Az embereket évezredek óta érdekli lakóhelyük, a Föld. Már az ókorban is tettek fel ilyen kérdéseket: Milyen alakja van a Földnek? Mi található a Föld felszínének valamelyik pontjában? Az űrtechnika kialakulása előtt feltett kérdésekre a szakemberek (geodéták, térképészek) a Föld felszínén végzett mérések segítségével válaszoltak. Az űrtechnika kialakulása alapvetően megnövelte a Föld alakjával kapcsolatos ismereteinket. Ezek az ismeretek nemcsak tudományos szempontból érdekesek, hanem megjelennek mindennapi életünkben is - gondoljunk például a meteorológiai célú űrfelvételekre vagy a korszerű járműnavigációs rendszerekre. Az előadás a Föld alakjáról és felszínéről az űrtechnika segítségével nyert legújabb ismereteket mutatja be. 

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Természettudományok, Geológia, Geofizikai tudományok, Geodézia, Kozmológia

tudósok előadásai

Prof. Emer Detrekői Ákos (előadó)

50:13

2004. június 14.

Marianna Nagy

2014. május 7.

1418
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8248" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés