Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Hogyan védenek az immunrendszer őrszemei?

1137

Hogyan védenek az immunrendszer őrszemei?


Testünk külső környezettel kapcsolatba kerülő felületeit (a bőrt, a légutakat és a bélrendszer nyálkahártyáját) különleges őrszemek - a dendritikus sejtek - védelmezik. Ezek feladata, hogy a szervezetet veszélyeztető környezeti hatásokról tájékoztassák az immunrendszer többi sejtjét. Az általuk aktivált speciálisan kiképzett sejtcsoportok aztán megkeresik a betolakodót és megpróbálják semlegesíteni vagy elpusztítani. A dendritikus sejtek működése mesterségesen is módosítható, amit a fertőző betegségek elleni védekezésben az új típusú oltóanyagok tervezésénél, valamint a rák és az immunológiai betegségek kezelésében is felhasználnak.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Humán orvostudomány, Immunológia

tudósok előadásai

Dr. Rajnavölgyi Éva (előadó)
Varga Edit (műsorvezető)

41:26

2007. május 7.

Marianna Nagy

2014. május 14.

1137
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8278" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés