Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A Nap kapujában

1798

A Nap kapujában


A Világmindenség sugárzó - számunkra közvetlenül megfigyelhető - anyagának legnagyobb része csillagok formáját ölti. Ezek túlnyomó többsége a legjobb teleszkópokban is csak halovány fénypont. Egyiküket, a Napot, szinte karnyújtásnyi közelségből, premier plánban tanulmányozhatjuk. A Napon részletesen megfigyelhetünk sok olyan folyamatot, amelyek sokkalta távolabbi, idegen égitesteken is lezajlanak. Másfelől a Nap kaput nyit a világot irányító és a Földön is hasznosítható fizikai elvek jobb megismerése irányába. Az előadás célja, hogy bemutassa a Napot - és egyben a látható Univerzum zömét - alkotó mágnesezett plazma viselkedésformáinak óriási változatosságát.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Csillagászat, Asztrofizika, Fizika, Kozmológia

tudósok előadásai

Dr. Prof. Petrovay Kristóf (előadó)

43:34

2006. szeptember 25.

Marianna Nagy

2014. május 14.

1798
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8337" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés