Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Mémek és/vagy kultúra?

643

Mémek és/vagy kultúra?


Izgalmas új elmélet az emberi gondolkodás és kultúra magyarázatára vagy felületes ötletelés félreértett genetikai analógiával? Az elmúlt években tucatszám születtek tanulmányok, könyvek a mém-elmélet tárgykörében. Olyan gondolkodási mintákat neveznek mémeknek, amelyek generációkról generációkra, közösségekről közösségekre, emberről emberre terjednek, akárcsak a gének. Voltaképpen a mémek használják az emberi tudatot és civilizációt saját túlélésükre? Vagy a kultúra, a gondolkodás köszöni szépen, megvan a hagyományos elméletekkel és a mémek legfeljebb ennek a kultúrának a pontatlan leírásai, amit egy kiváló genetikus, ám nem kellően művelt kultúrakutató (Dawkins) fantáziált? Mi is voltaképpen ez az interpretáció és mit szólnak hozzá az emberi gondolkodás és kultúra kutatói? Minderről lesz szó élesen különböző véleményt képviselő tudósok között az ME Klubjának őszi nyitórendezvényén.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Filozófiatörténet, Filozófia, Tudományfilozófia, Kultúratudomány, Pszichológiai tudományok, Kortárs filozófia

klubrendezvények

Dr. Fábri György (moderátor)
Mérő László (előadó)
Szekfű Balázs (előadó)
PhD. Ragó Anett (résztvevő)
György Péter (résztvevő)

1:02:02

2005. szeptember 28.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 15.

643
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8846" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés