Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Múzeumbejárás - Kiállítás és őslénytári anyag, kapcsolódó előadás 18 órakor

271

Múzeumbejárás - Kiállítás és őslénytári anyag, kapcsolódó előadás 18 órakor


Szeptember 30-án a ME klubban is megelevenedik egy rég letűnt kor, melyben a dinoszauruszok szárnyra keltek. A Magyar Természettudományi Múzeum kiállítása egy tizenhárom leletből álló anyagot tár látogatói elé, amely kisebb vihart kavart tudományos körökben. A történet 143 évvel ezelőtt kezdődött, amikor felfedezték az ősmadarat (Archaeopteryx), melynek csontváza körüli tollak arról tanúskodtak, kétségtelenül egy madár, sőt, a tudomány által ismert legősibb madár leleteire bukkantak. Izgalmas volt a felfedezés, hogy az állat a dinoszauruszokra jellemző tulajdonságokkal is rendelkezett. A kutatók kénytelenek voltak feltenni a kérdést: a ma élő madarak a dinoszauruszok leszármazottai? Az egyértelmű választ a kínai tollas dinoszaurusz leletek adják a kérdésre. A rendkívül gazdag leletek tanúsítják, hogy a ragadozó dinoszauruszok nem haltak ki, hanem a tollak, majd később a repülés képességének kifejlődése révén madarakká alakultak. Ezt az izgalmas témát járja körül a ME Klub következő beszélgetése.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Paleobotanika, Őslénytan, Muzeológia, Paleoklimatológia (Klímaváltozás)

klubrendezvények

Egyed László (moderátor)
Galácz András (résztvevő)
PhD. Bajzáth Judit (résztvevő)
PhD. Főzy István (résztvevő)

36:07

2004. szeptember 30.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 15.

271
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8864" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés