Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A Biztonsági Tanács eljárása a béke veszélyeztetése, a béke megszegése, és a támadó cselekmények esetén

207

A Biztonsági Tanács eljárása a béke veszélyeztetése, a béke megszegése, és a támadó cselekmények esetén


Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa rendszeres szereplője a világpolitikai tárgyú híreknek, ám hatáskörének és feladatainak egyes részletei csak viszonylag szűk körben váltak ismertté. Az előadás a testület tevékenységének alighanem legfontosabb szegmensét - a béke veszélyeztetése, a béke megszegése és a támadó cselekmények esetén alkalmazható eljárást - veszi nagyító alá. Felvázolja többek között a nemzetközi békét és biztonságot veszélyeztető vagy sértő események minősítésének jogi hátterét, áttekinti az elfojtásuk érdekében igénybe vehető tanácsi eszköztárat, bemutatja a köznyelvben csak "szankcióként" ismert, kötelező erővel bíró kényszerintézkedések típusait és lehetséges tartalmát, továbbá rávilágít a testület páratlanul széles mérlegelési és döntési szabadságára. Az előadás témájának különös aktualitást kölcsönöz hazánk azon törekvése, hogy a kelet-európai regionális csoportnak járó nem állandó tanácsi hely betöltése révén, 2012 és 2013 között részt vehessen a testület munkájában.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Jogtudomány, Politikai tudományok, Nemzetközi politika

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Dr. Sulyok Gábor (előadó)

29:04

2011. május 18.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 19.

207
<iframe width="480" height="385" src="https://mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8953" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés