Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A latin kánonjog kodifikációja

374

A latin kánonjog kodifikációja


A katolikus egyház jogának első kodifikációját megelőzte a Corpus Iuris Canonici időszaka, amely az apostoli kórtól a 16. sz.-ig felhalmozódott joganyagot tartalmazta, kiegészítve a Trienti Zsinat döntéseivel és a későbbi pápai, valamint kuriális jogalkotással. Az így megszületett, különböző szinteken elhelyezkedő, nagyszámú egyházjogi norma modern típusú rendezést kívánt, mely lehetőleg kiküszöböli a rendszerben lévő joghézagokat. Mindezek alapján – és az állami jogban már számos helyen megjelent polgári törvénykönyvek hatására – 1917. május 27-én XV. Benedek pápa kihirdette az újonnan összeállított Codex Iuris Canonici-t. Ez azonban, ellentétben az állami kodifikációk szokásával, alapvetően a korábbi jogot foglalta össze egy axiómarendszerbe. A II. Vatikáni Zsinat nyomán szükségessé vált a Codex revíziója, melynek eredményeként született meg a hatályban lévő új Egyházi Törvénykönyv 1983. január 25-én.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Jogtudomány, Egyházjog

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Dr. Szuromi Szabolcs Anzelm (előadó)

30:05

2011. május 18.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 19.

374
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8965" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés