Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Politikai tudás és filozófia

533

Politikai tudás és filozófia


Minden politikai tudás kiindulópontja, hogy az ember természeténél fogva közösségi lény. Vagyis a politika szükségszerű, mindent átfogó aspektusa az emberi életnek. Ebből következően filozófia nélkül, amely - a teológia mellett - az ember legátfogóbb tudásformája, nem lehetséges politikai tudás. Ezt az állítást a modern társadalomtudományok kétségbe vonják, szerintük lehetséges résztudásokra alapítani az emberrel foglalkozó tudományokat. A modern társadalomtudományok és a filozófia közti feszültség feloldásának egyik lehetséges útja volt az 1920-as években felívelő német egzisztencializmus, fenomenológia és szellemtudomány, amelyek meghatározó szerepet játszottak a politikai tudás újbóli filozófiai megalapozásában a 20. század folyamán.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Filozófia, Politikai tudományok

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Dr. Prof. Lánczi András (előadó)

31:42

2011. május 18.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 19.

533
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8983" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés