Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Az irodalomtudomány szellemtörténeti irányának alapjai

788

Az irodalomtudomány szellemtörténeti irányának alapjai


Az előadás a humán tudományokban a 20. század elejétől kibontakozó szellemtörténeti iskolák és irányzatok átfogó gondolkodástörténeti hátterét és szemléleti alapzjait vázolja föl. Wilhelm Dilthey (1833-1911) hatásának jelentőségét hangsúlyozva bemutatja a pozitivizmus “megismerés”-fogalmának szellemtörténeti kritikáját és a humán (vagy szellem-)tudományok hermeneutikai orientációjának legfontosabb megnyilvánítóit (elemzés helyett interpretáció, oksági mechanizmusok helyett az élet- és hatásösszefüggések vizsgálata, a szellemtudományi tárgy egyedi létmódjának nem-analitikus hozzáférhetősége). Az előadás végül a szellemtörténeti irányzatok szellemfogalmának definíciós kérdéseivel foglalkozik.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Irodalom

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Dr. Kulcsár Szabó Ernő (előadó)

33:28

2011. május 24.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 19.

788
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/9002" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés