Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Atomi pontosságú litográfiás módszerek egyetlen atom vastag grafén rétegek megmunkálására

391

Atomi pontosságú litográfiás módszerek egyetlen atom vastag grafén rétegek megmunkálására


A grafit és gyémánt ugyanúgy szénatomokból épül fel, de mivel az atomok másként kapcsolódnak össze - nagyon eltérő tulajdonságokkal rendelkező anyagok jönnek létre. A gyémánt az egyik legkeményebb anyag a Földön ráadsául átlátszó, míg a grafit olyan lágy, hogy papírra is írhatunk vele és fekete. Ha sikerül egyetlen atomi rétegetelválasztani a tömbi grafit számtalan rétegétől, akkor, annak különleges és újszerű tulajdonságai lesznek: például remekül vezeti az elektromosságot, nagyon hajlékony, ugyanakkor pedig szinte tökéletesen átlátszó is! Ez a grafén. A grafén alkalmazási lehetőségei a hajlékony síkképernyőktől a teljesen újszerű nanoelektronikai eszközökig terjedhetnek, remények szerint a jövőben kiválthatja a szilíciumalapú elektronikát.
2010-ben Fizikai Nobel Díjjal jutalmazták a grafén előállítási eljárásának felfedezőit.
 
A felvételen Nemes-Incze Péter - 2010. Junior Príma díjasa- beszél a grafén előállításáról, megmunkálási folyamatáról és felhasználási korlátairól.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Fizika, Nanoelektronika, Nanotechnológia (Anyagtechnológiák), Nanotechnológia

tudósok előadásai

Nemes-Incze Péter (előadó)

16:31

2010. május 18.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 19.

391
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/9087" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés