Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Nyilvántartanak - Éljünk adattudatosan!

367

Nyilvántartanak - Éljünk adattudatosan!


Már ma is adatok tömkelegét őrzik rólunk, pedig még az igazi adatrobbanás korszaka előtt állunk. Ebben a folyamatban egyre hangosabban és egyre tudatosabban kell felvetni a kérdést, hogy kik és milyen célból gyűjtik és használják a rólunk szóló adatokat. Hogyan dől el, hogy kiről milyen adat gyűjthető, milyen adatokat lehet tárolni, vagy hogy a különböző helyeken és célokból épített hatalmas adatbázisok kapcsolódhatnak-e egymáshoz, vagy sem? Az adatbázisok összekapcsolása nyilvánvalóan előnyökkel és hátrányokkal is járhat. Azt azonban ma még nem tudjuk megnyugtatóan megválaszolni, hogy ki húz hasznot és ki szenved kárt az adatbázisok összekapcsolásával. Az ember, a közösség és az adatok változó viszonyában kiemelten fontos az adattudatosság kérdése. Azt, hogy egyre több adatot gyűjtenek rólunk, nem lehet és nem is kell megakadályozni; annak van döntő jelentősége, hogy tudatosítsuk a társadalomban ezeket a folyamatokat és lehetséges következményeiket.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Információs tudományok, Információ menedzsment, Adatkezelés, Adatvédelem

kerekasztal-beszélgetés

Lévai Balázs (műsorvezető)
Kertész János (előadó)
Szvetelszky Zsuzsanna (előadó)
Ruppert Péter (előadó)
Dr. Barabási Albert-László (előadó)

4:09

2011. január 16.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 19.

367
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/9136" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés