Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Beszélgetés az asztrobiológiáról

683

Beszélgetés az asztrobiológiáról


Fél évszázada keressük a Földön kívüli életet és a Földön kívüli értelmet, erőfeszítéseinket azonban eddig nem koronázta siker. Mi lehet ennek az oka? Ma már tudjuk, hogy galaxisunkban, a Tejútrendszerben a bolygók jelenléte általános a csillagok körül, és a becslések szerint a csillagok negyede körül Föld típusú planéta is keringhet. Ha ilyen sok a bolygó, miért nem találtunk még életet és értelmet máshol? Lehetséges, hogy az élet sok helyen kialakult, magasabb szintre fejlődni azonban csak néhány bolygón – esetleg csak a Földön – tudott? Lehetséges, hogy nem a megfelelő módszerekkel keressük a hozzánk hasonló civilizációkat? Ha mégis sikerülne ilyet találni, milyen tudományos és társadalmi következményei lennének a Földön? Mi lenne a társadalom reakciója a különböző típusú felfedezések esetén? Üzenjünk mi is, vagy inkább lapítsunk?

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Biológiai tudomány, Csillagászat, Kozmológia

kerekasztal-beszélgetés

Szathmáry Eörs (előadó)
Dr. Kiss László (előadó)
Lévai Balázs (műsorvezető)
Dr. Almár Iván (előadó)

4:32

2011. február 27.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 19.

683
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/9145" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés