You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Múzeumbejárás - Kiállítás és őslénytári anyag, kapcsolódó előadás 18 órakor

271

Múzeumbejárás - Kiállítás és őslénytári anyag, kapcsolódó előadás 18 órakor


Szeptember 30-án a ME klubban is megelevenedik egy rég letűnt kor, melyben a dinoszauruszok szárnyra keltek. A Magyar Természettudományi Múzeum kiállítása egy tizenhárom leletből álló anyagot tár látogatói elé, amely kisebb vihart kavart tudományos körökben. A történet 143 évvel ezelőtt kezdődött, amikor felfedezték az ősmadarat (Archaeopteryx), melynek csontváza körüli tollak arról tanúskodtak, kétségtelenül egy madár, sőt, a tudomány által ismert legősibb madár leleteire bukkantak. Izgalmas volt a felfedezés, hogy az állat a dinoszauruszokra jellemző tulajdonságokkal is rendelkezett. A kutatók kénytelenek voltak feltenni a kérdést: a ma élő madarak a dinoszauruszok leszármazottai? Az egyértelmű választ a kínai tollas dinoszaurusz leletek adják a kérdésre. A rendkívül gazdag leletek tanúsítják, hogy a ragadozó dinoszauruszok nem haltak ki, hanem a tollak, majd később a repülés képességének kifejlődése révén madarakká alakultak. Ezt az izgalmas témát járja körül a ME Klub következő beszélgetése.

More Less


Mindentudás Egyeteme

Palaeobotany, Paleontology, Museology, Paleoclimate (Climate change)

klubrendezvények

László Egyed (moderator)
András Galácz (participant)
PhD. Judit Bajzáth (participant)
PhD. István Főzy (participant)

36:07

30 September, 2004

Erika Bilicsi

15 August, 2014

271
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/en/embed/8864" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download