You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Címerek a változó társadalomban

323

Címerek a változó társadalomban


A címer a lovagok pajzsán és sisakján megjelenő, később állandósuló és a családban örökölhető jelvényként a középkori nyugati hadviselésben, főként a keresztes hadjáratokban és a királyi udvarok lovagi tornáiban gyökerezik. Kezdetben a megkülönböztetést és a felismerhetőséget szolgálta, de gyors karrierje nyomán az uralkodók, az államok, az egyházi intézmények, a városok és egyéb joghatóságok gyakorlatába is átkerült, főként a pecsétekre, s egyre inkább a hatalom és a presztízs megjelenítője, az újabb korokban pedig tulajdonosa dísze és megjelenítője lett. A címer Magyarország történetében is végigkísérte a történeti korszakokat és az egyes társadalmi csoportokat, változó funkcióval és tartalommal, a középkori királyi címertől a nemesi jelvényeken át a rendszerváltozás utáni községi címerekig.

More Less


Mindentudás Egyeteme

History, Heraldry

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Dr. Éva Gyulai (lecturer)

30:33

6 April, 2011

Erika Bilicsi

19 August, 2014

323
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/en/embed/8911" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download