You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Új építészet történeti környezetben

198

Új építészet történeti környezetben


Az elmúlt korok embere a történeti városból mindig azt tartotta meg, amit ésszerűnek ítélt és ezt olyan mértékben tette, amilyen mértékben az élet ezt szükségessé tette. Ugyanakkor valamit mindig hozzáadott a magáéból is, őszintén és bátran, a saját korát kifejező formában. A 20. század elején a közvélemény és az építészek nagyobb része még kizárólag historizáló szellemű házak építését tartotta elfogadhatónak a történeti környezetben és historizáló szellemben képzelték el a szükséges átalakításokat is. Napjaink alkotó építészeinek zöme a múlt emlékeivel szemben tudatosan mérték- és távolságtartó: a historizálást legtöbbjük határozottan elutasítja és a neo-modernizmus hívei. Legfőbb céljuk a meglévő környezethez való elvontabb alkalmazkodás, miközben a meglévő értékeket igyekeznek új elemekkel is gazdagítani. A történeti környezetben tiszta épületszerkesztésre, a kompozíció átláthatóságára és tisztaságára törekszenek: az előadás mindezt történeti környezetben emelt új épületek példáján szemléltette.

More Less


Mindentudás Egyeteme

Architecture

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Prof. Dr. Gábor Winkler (lecturer)

30:50

18 May, 2011

Erika Bilicsi

19 August, 2014

198
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/en/embed/8952" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download