You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

A Biztonsági Tanács eljárása a béke veszélyeztetése, a béke megszegése, és a támadó cselekmények esetén

489

A Biztonsági Tanács eljárása a béke veszélyeztetése, a béke megszegése, és a támadó cselekmények esetén


Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa rendszeres szereplője a világpolitikai tárgyú híreknek, ám hatáskörének és feladatainak egyes részletei csak viszonylag szűk körben váltak ismertté. Az előadás a testület tevékenységének alighanem legfontosabb szegmensét - a béke veszélyeztetése, a béke megszegése és a támadó cselekmények esetén alkalmazható eljárást - veszi nagyító alá. Felvázolja többek között a nemzetközi békét és biztonságot veszélyeztető vagy sértő események minősítésének jogi hátterét, áttekinti az elfojtásuk érdekében igénybe vehető tanácsi eszköztárat, bemutatja a köznyelvben csak "szankcióként" ismert, kötelező erővel bíró kényszerintézkedések típusait és lehetséges tartalmát, továbbá rávilágít a testület páratlanul széles mérlegelési és döntési szabadságára. Az előadás témájának különös aktualitást kölcsönöz hazánk azon törekvése, hogy a kelet-európai regionális csoportnak járó nem állandó tanácsi hely betöltése révén, 2012 és 2013 között részt vehessen a testület munkájában.

More Less


Mindentudás Egyeteme

Juridical sciences, Political sciences, International politics

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Dr. Gábor Sulyok (lecturer)

29:04

18 May, 2011

Erika Bilicsi

19 August, 2014

489
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/en/embed/8953" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download