You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

A reprodukciós biotechnológia lehetőségei és korlátai

223

A reprodukciós biotechnológia lehetőségei és korlátai


Kevesen mondhatják el, hogy kutatási eredményeiknek több mint négy millió ember köszönheti az életét – dr. Edwards, a 2010-es orvosi Nobel díj kitüntetettje, a lombikbébi eljárás felfedezője kétségtelenül ezek egyike. Vajon miért kellett 32 évig várnia az elismerésre és mi lehet az oka, hogy a széles körben és sikeresen alkalmazott és módszer még ma is heves vitákat képes kiváltani? A klónozás néven elhíresült technika a modern reprodukciós biotechnológia egyik kiemelkedő eljárása, amely azonban a szakmai és társadalmi köröket rendkívül megosztja. Miután állatoknál eredménnyel alkalmazták, újból és újból fellángol a vita, vajon lehet és szabad-e bevezetni az embernél? Mi szól mellette és milyen érvek sorakoztathatók föl ellene? Az emberiség évezredes vágya a születendő utódok nemének befolyásolása. A ma rendelkezésre álló módszerek állatoknál ezt biztonságosan és gazdaságosan lehetővé teszik, és egyre nő a felhasználók száma. Ám amikor az ember kerül szóba, akkor megtorpanni látszik a lendület – mintha félne a társadalom szabadjára engedni olyan lehetőségeket, amelyek esetleg fölborítják a nemek egyensúlyát és ezzel súlyos konfliktusokat válthatnak ki az emberiség körében. Mennyire indokolt ez a félelem és milyen előnyökkel járhat az ivar befolyásolása a társadalom számára?

More Less


Mindentudás Egyeteme

Biotechnology

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Dr. László Solti (lecturer)

1:04:23

18 May, 2011

Erika Bilicsi

19 August, 2014

223
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/en/embed/8972" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download