You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Atomi pontosságú litográfiás módszerek egyetlen atom vastag grafén rétegek megmunkálására

400

Atomi pontosságú litográfiás módszerek egyetlen atom vastag grafén rétegek megmunkálására


A grafit és gyémánt ugyanúgy szénatomokból épül fel, de mivel az atomok másként kapcsolódnak össze - nagyon eltérő tulajdonságokkal rendelkező anyagok jönnek létre. A gyémánt az egyik legkeményebb anyag a Földön ráadsául átlátszó, míg a grafit olyan lágy, hogy papírra is írhatunk vele és fekete. Ha sikerül egyetlen atomi rétegetelválasztani a tömbi grafit számtalan rétegétől, akkor, annak különleges és újszerű tulajdonságai lesznek: például remekül vezeti az elektromosságot, nagyon hajlékony, ugyanakkor pedig szinte tökéletesen átlátszó is! Ez a grafén. A grafén alkalmazási lehetőségei a hajlékony síkképernyőktől a teljesen újszerű nanoelektronikai eszközökig terjedhetnek, remények szerint a jövőben kiválthatja a szilíciumalapú elektronikát.
2010-ben Fizikai Nobel Díjjal jutalmazták a grafén előállítási eljárásának felfedezőit.
 
A felvételen Nemes-Incze Péter - 2010. Junior Príma díjasa- beszél a grafén előállításáról, megmunkálási folyamatáról és felhasználási korlátairól.

More Less


Mindentudás Egyeteme

Physics, Nanoelectronics, Nanotechnology (Materials technology), Nanotechnology

tudósok előadásai

Péter Nemes-Incze (lecturer)

16:31

18 May, 2010

Erika Bilicsi

19 August, 2014

400
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/en/embed/9087" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download