You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Nyilvántartanak - Éljünk adattudatosan!

374

Nyilvántartanak - Éljünk adattudatosan!


Már ma is adatok tömkelegét őrzik rólunk, pedig még az igazi adatrobbanás korszaka előtt állunk. Ebben a folyamatban egyre hangosabban és egyre tudatosabban kell felvetni a kérdést, hogy kik és milyen célból gyűjtik és használják a rólunk szóló adatokat. Hogyan dől el, hogy kiről milyen adat gyűjthető, milyen adatokat lehet tárolni, vagy hogy a különböző helyeken és célokból épített hatalmas adatbázisok kapcsolódhatnak-e egymáshoz, vagy sem? Az adatbázisok összekapcsolása nyilvánvalóan előnyökkel és hátrányokkal is járhat. Azt azonban ma még nem tudjuk megnyugtatóan megválaszolni, hogy ki húz hasznot és ki szenved kárt az adatbázisok összekapcsolásával. Az ember, a közösség és az adatok változó viszonyában kiemelten fontos az adattudatosság kérdése. Azt, hogy egyre több adatot gyűjtenek rólunk, nem lehet és nem is kell megakadályozni; annak van döntő jelentősége, hogy tudatosítsuk a társadalomban ezeket a folyamatokat és lehetséges következményeiket.

More Less


Mindentudás Egyeteme

Information science, Information management, Data management, Data protection

kerekasztal-beszélgetés

Balázs Lévai (presenter)
János Kertész (lecturer)
Zsuzsanna Szvetelszky (lecturer)
Péter Ruppert (lecturer)
Dr. Albert-László Barabási (lecturer)

4:09

16 January, 2011

Erika Bilicsi

19 August, 2014

374
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/en/embed/9136" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download