Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Rend és rendezetlen

1914

Rend és rendezetlen


A rend és a rendezetlenség problémaköre azért érdekes, mert olyan kérdéseket vet fel, amelyek mindennapjainkat is áthatják. Rend vagy rendetlenség jellemezheti az atomok vagy a mikroszkopikus élőlények világát, ugyanakkor megtalálható az íróasztalunktól kezdve a gondolatainkon át egészen a kollektív viselkedésformáinkig is. Az előadásból megtudhatjuk, hogy az igazán érdekes, változatos jelenségek éppen a két szélső eset, a rend és az összevisszaság határán történnek. Ezen a határvidéken jönnek létre a bonyolult geometriájú alakzatok, az úgynevezett fraktálok, és a különböző, gazdag mintázatokat mutató, részben rendezett csoportos mozgások is.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Természettudományok, Fizikai kémia, Fizika, Matematikai fizika

tudósok előadásai

Dr. Tamás Vicsek (előadó)

50:51

2002. december 16.

Marianna Nagy

2014. május 7.

1914
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8187" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés