Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Mennyiben szuverén egy EU - tagállam jogalkotása?

692

Mennyiben szuverén egy EU - tagállam jogalkotása?


A magánjogi szabályok a polgárok és társaságaik (egyesületeik) kapcsolatait rendezik. A magánjog szabályai a polgárt a "bölcsőtől a sírig" kísérik: a méhmagzat már jogképes, s a polgár vagyonát halálakor a magánjogi öröklés rendje szerint szerzik meg utódai. A 19. század eleje óta követett törvényhozói gyakorlat, hogy a magánjog szerteágazó szabályait egyetlen nagy törvénykönyvbe foglalják össze. Ezek a törvénykönyvek hagyományosan egy adott állam keretei között születnek meg, és ott érvényesülnek. Ma változik a helyzet: az Európai Unión belüli jogegységesítési törekvések a magánjogi szabályokat is érintik, és jogharmonizációt követelnek meg a tagállamoktól és a társult államoktól.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Társadalomtudományok, Jogtudomány

tudósok előadásai

Dr. Vékás Lajos (előadó)

47:21

2003. február 17.

Marianna Nagy

2014. május 7.

692
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8192" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés