Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Nép és nyelv: a magyarság kialakulása

6436

Nép és nyelv: a magyarság kialakulása


1235 telén Juliánusz barát eljutott a volgai bulgárok fővárosába. Itt találkozott egy asszonnyal, akitől megtudta, hogy kétnapi járóföldre megtalálja azokat a magyarokat, akiket keres. Kik voltak ezek a magyarok? Léteztek-e egyáltalán? Milyen alapon nevezhetjük őket magyaroknak? Az előadás bemutatja azokat a forrásokat, melyek alapján a tudományos kutatás a magyar nép és a magyar nyelv eredetét, Honfoglalás előtti történetét vizsgálja. Olyan kérdésekre kaphatunk választ például, hogy mi a nép és a nyelv történeti viszonya, vagy hogy mi volt a magyarok neve saját maguk számára és a többi nép között. És végül, de nem utolsó sorban kiderül az is, hogy az Európai Unióban közlekedő magyar autók H betűje tulajdonképpen középkori francia papok találmánya.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Nyelvtudomány, Magyar nyelv, Nyelvészet, Összehasonlító nyelvészet, Történeti nyelvészet

tudósok előadásai

Prof. Róna-Tas András (előadó)

42:31

2004. március 1.

Marianna Nagy

2014. május 7.

6436

4.0
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8235" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés