Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Miért csak az ember olvas?

1421

Miért csak az ember olvas?


A beszéd az ember evolúciójának olyan "terméke", amelyre agyunkat a természet már megszületésünk előtt felkészítette. Ugyanígy felruházta volna azokkal a mechanizmusokkal is, amelyekre támaszkodva akár formális oktatás nélkül is megtanulunk olvasni? A mai pszichológia és idegtudomány válasza az, hogy nem, illetve nem teljesen. Egy modern eszköztárral felvértezett kutatási irány azt keresi, hogy mi jellemzi a tipikusan fejlődő agyat, amely 6-7 éves korra előkészül arra, hogy olvasni fog. Egyre inkább láthatóvá válik, hogy az olvasó agy legalább kétféle átalakuláson megy át: egyes működései formálódnak, élesednek, mások viszont újonnan szerveződnek.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Pszicholingvisztika, Fejlődéspszichológia, Szociálpszichológia

tudósok előadásai

Dr. Prof. Csépe Valéria (előadó)
Bartók László (előadóművész)
Varga Edit (műsorvezető)

45:00

2007. április 23.

Marianna Nagy

2014. május 14.

1421
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8276" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés