Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Lehet-e molekulára csomót kötni?

749

Lehet-e molekulára csomót kötni?


A biofizika eszköztárának szerepe a jövő orvostudományában. Az érpályákban keringő fehérvérsejtek felszíne tele van molekuláris antennákkal, amelyek képesek a külvilág üzeneteit felfogni és reagálni rájuk. Ez annyit jelent, hogy például megvédenek bennünket az így felismert fertőzésektől és idegen, kártékony anyagoktól. Baj akkor van, amikor ugyanezek a sejtek a beültetett szervet - szívet, vesét - is idegennek tekintik, és azt is el akarják pusztítani. Ugyanakkor ezek az molekuláris antennák tájékozódási pontokat jelenthetnek, amelyek alapján speciális gyógyszerek a károsan aktív sejteket felismerik és célzottan elpusztíthatják. A modern biofizika lehetővé teszi egyedi molekulák vizsgálatát, felismerését és manipulálását, aminek a révén csak azokat a sejteket célozzuk meg gyógyszereinkkel, amelyek károsak.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Orvostudomány, Molekuláris biológia, Molekuláris kémia, Molekuláris biofizika, Molekuláris genetika

tudósok előadásai

Dr. Damjanovich Sándor (előadó)

44:30

2004. szeptember 27.

Marianna Nagy

2014. május 14.

749
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8284" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés