Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Gyógyszereink és a szimmetria

908

Gyógyszereink és a szimmetria


A 2001. évi kémiai Nobel-díjat megosztva két amerikai és egy japán kutató kapta a királis szintézisek területén végzett munkájukért. A királis szó a görög cheir szóból származik, melynek jelentése: kéz. A bal kezünk és a jobb kezünk úgy viszonylik egymáshoz, mint kép a tükörképéhez. Az élőlényeket felépítő molekulák túlnyomórészt ilyen szimmetria-tulajdonságokkal rendelkeznek, azaz királisak. A szerves kémia régi célja, hogy olyan előállítási módszereket keressen, amelyek kívánság szerint a képet vagy a tükörképet hozzák létre.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Természettudományok, Molekuláris biológia, Kémia, Molekuláris kémia

tudósok előadásai

Prof. Emer Szántay Csaba (előadó)

48:47

2004. október 18.

Marianna Nagy

2014. május 14.

908
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8287" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés