Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Mire jó a röntgenvonalzó?

574

Mire jó a röntgenvonalzó?


Technikai civilizációnkban egyre kifinomultabb eszközöket használunk. Az ezeket felépítő anyagok tulajdonságait egyre pontosabban kell ismerni, és képesnek kell lenni arra, hogy e tulajdonságokat az igényekhez igazítsuk. A tulajdonságokat meghatározza az alkotó atomok milyensége és térbeli rendje, azaz atomi szerkezetük, ezért ennek pontos ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy megbízható gépkocsikat, elektronikus eszközöket vagy éppen orvosságokat állítsunk elő. Az előadás bemutatja a röntgensugárzással való atomi szerkezet-meghatározás alapelveit, nehézségeit, és kitérünk a jövőbeli lehetőségekre is.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Természettudományok, Fizika, Atomfizika

tudósok előadásai

Dr. Faigel Gyula (előadó)

47:28

2005. február 7.

Marianna Nagy

2014. május 14.

574
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8297" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés