Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Elliptikus görbék – a geometriától a titkos kommunikációig

1575

Elliptikus görbék – a geometriától a titkos kommunikációig


Az elliptikus görbék a matematika különösen gazdag, sokféleképpen szemlélhető alakzatai. Egyik érdekességük, hogy a pontjaikon értelmezhetünk egy az összeadáshoz hasonló műveletet - ezzel kapcsolatos a jelenkori matematika egyik leghíresebb nyitott kérdése, Birch és Swinnerton-Dyer sejtése, melynek megválaszolásáért 1 millió dollárt ígér egy amerikai alapítvány. Az előadás ezen túl érinteni fogja az elliptikus görbéknek a nevezetes Fermat-sejtés bizonyításában játszott meglepő szerepét is. Végül szót ejtünk M. C. Escher Képtár című litográfiájáról is.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Természettudományok, Matematika, Algebra, Algebrai geometria

tudósok előadásai

Dr. Rónyai Lajos (előadó)

49:21

2005. december 12.

Marianna Nagy

2014. május 14.

1575
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8324" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés