Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Hogyan győznek a provinciák? – A Fogság c. regény történelmi hátteréről

2507

Hogyan győznek a provinciák? – A Fogság c. regény történelmi hátteréről


A Római Birodalom külpolitikáját tökéletesen megszervezték. A Pax Romana alapelve nem az "oszd meg és uralkodj" elve volt, inkább az, hogy Róma sehol sem szólt bele a provinciák vallási, gazdasági és törvénykezési életébe. Rómában minden erőszakkal meghódított vagy pénzzel meggyőzött szövetséges nép istenei szobrot kaptak, annak a multikulturális, bölcs szemléletnek megfelelően, amelyhez hasonlót egyetlen szuperhatalom sem tudott azóta tanúsítani. Ennek ellenére a perifériák intoleráns mentalitása behatolt a centrumba, és a birodalmi Rómát mind kulturálisan, mind politikailag szétverte. Mi volt ennek az oka?

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Ókori történelem, Irodalom

tudósok előadásai

Spiró György (előadó)

1:05:49

2006. március 20.

Marianna Nagy

2014. május 14.

2507
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8329" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés