Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Egy mestermű rejtett üzenete

1194

Egy mestermű rejtett üzenete


A művészi zenei alkotás máig legtipikusabb formája a kottaírással rögzített kompozíció, amelyet az előadó előbb elolvas és értelmez, majd újrateremt. A közönség számára a "mű" a meghallgatható, a felhangzó forma. Az igazi mestermű azonban ennél több: magasrendű intellektuális produktum, amelybe a komponista esetenként többszintes "üzenetet" kódolt. Az ilyen üzenetekről részben az előadó sem tud, mert a kottaírás ezeket nem tárja fel. A zenetudományi kutatás egyik legizgalmasabb feladata a kódolt, egyedi mestermű-üzenetek megértése, ebbe enged - kuriózumként - bepillantást az előadás. Zongorán közreműködik: Jandó Jenő.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Művészet, Zene, Klasszikus zene, Zeneszerzés, Zenetudomány, Szólózene, Zenetörténet, Zeneoktatás

tudósok előadásai

Dr. Fábri György (előadó)
Dr. Somfai László (előadó)
Jandó Jenő (előadó)

45:22

2006. december 11.

Marianna Nagy

2014. május 14.

1194
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8345" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés