Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Az afrikai gyógyítás művészete

1007

Az afrikai gyógyítás művészete


Az afrikai kontinens országainak zöme máig őrzi ama kettőségét, amely a modern, racionális és természettudományos alapokon álló medicina és a hagyományos, tapasztalati gyógymódokat összegző népi gyógyászat különbözőségén nyugszik. A nyugati medicinát reprezentáló orvosok és modern kórházak a nagyvárosokban összpontosulnak, míg a vidéken, a kisebb-nagyobb falvakban, az apró településeken élők millióinak orvosi/egészségügyi ellátása a régi, sokszor évezredes hagyományokat követi. Miben különbözik az afrikai népi gyógyászat az európaitól? Az egészségügyi kultúra milyen tárgyi világa, milyen formanyelve jellemzi az afrikaiak életét? Milyen eszközöket, szobrokat, amuletteket, fétiseket használ az afrikai gyógyászat a termékenység, a szülés elősegítésére, az anyaság megjelenítésére és milyeneket a betegségek, az ártó szellemek elhárítására? Bár nem sokan tudják, de a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Európa egyik leghíresebb és leggazdagabb orvostörténeti gyűjteményével rendelkezik. A múzeum idén tavasszal a brüsszeli Musée de la Médecine-nel, a lisszaboni Sociedade Geografica-val és a szenegáli Musée d'Art Africain de Dakarral közösen egy kiállítás sorozatot rendez, amely az afrikai hagyományos gyógyászat művészeti megjelenítését mutatja be. A márciusban nyíló budapesti kiállítás - a külföldi anyag mellett - jórészt a Néprajzi Múzeum tárgyaira épül.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Orvostudomány, Tudománytörténet

klubrendezvények

Egyed László (moderátor)
Dr. Kapronczay Károly (résztvevő)
Varga Benedek (résztvevő)
Gazda István (előadó)
Földessy Edina (résztvevő)

43:51

2005. február 23.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 15.

1007
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8851" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés