Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Múzeumbejárás - Emlősgyűjtemény: A denevérek titokzatos világa

250

Múzeumbejárás - Emlősgyűjtemény: A denevérek titokzatos világa


Az európai-mediterrán hagyományban a denevér - a bagollyal, patkánnyal, farkassal és sok egyéb éjszakai lénnyel együtt - a "sötét oldal" világához tartozik, ennek megfelelő szerepet tölt be a mitológiában, hiedelmekben, illetve a horroriparban is. Az ártalmatlan, sőt egyenest hasznos bőregér e baljós vonatkozásainak köszönhetően kölcsönözhette egykor szárnyát vagy küllemét képzelt, festett, vagy szoborrá formált ördögöknek, démonoknak, sárkányoknak, legvégül pedig még filmbéli vámpíroknak is, és ezért válhatott számtalan formában démonelhárító praktikák szerencsétlen áldozatává. Egy sajnálatra méltó, félreismert, csupán elvétve vérszívó állat: a denevér tragikus történetével ismerkedhetünk meg e beszélgetés során.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Állattan, Kultúratudomány

klubrendezvények

PhD. Csorba Gábor (résztvevő)
Egyed László (moderátor)
Dr. Magyar László András (résztvevő)

43:42

2004. december 9.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 15.

250
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8873" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés