Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A határon túli magyar nyelvváltozatok jövője

1061

A határon túli magyar nyelvváltozatok jövője


Trianon óta a magyar nyelvet nem csak Magyarországon beszélik, hanem a környező országokban is, kisebbségi nyelvként. A legutóbbi népszámlálási adatok a magyarok számának aggasztó csökkenését mutatják minden környező országban. A magyar nyelv változatainak jövője - miként a kisebbségi nyelvek fennmaradása általában - attól függ, hogy a beszélőknek milyen a magyar nyelvtudása, milyen alkalmak léteznek a nyelv használatára, és hogy akarják-e a kisebbségi beszélők használni anyanyelvüket. Bár az egyes országokban élő magyarok helyzete eltérő, e három kérdés kapcsán levonhatók bizonyos következtetések, megfogalmazhatók javaslatok és cselekvési tervek.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Nyelvészet

klubrendezvények

Dr. Fábri György (moderátor)
Dr. Prof. Kontra Miklós (résztvevő)
PhD. Beregszászi Anikó (résztvevő)
Csernicskó István (résztvevő)
Péntek János (résztvevő)
Dr. Prof. Szilágyi N. Sándor (résztvevő)
Göncz Lajos (résztvevő)
PhD. Szabómihály Gizella (résztvevő)

58:51

2004. február 23.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 15.

1061
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8875" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés