Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Doktor Faustus

1065

Doktor Faustus


A 20. századi európai irodalom egyik legmegrázóbb, egyszersmind legtitokzatosabb műve Thomas Mann Doktor Faustus című regénye, amelyet Mann a német fasizmus tombolásának idején, a második világháború éveiben írt az amerikai emigrációban. Főhőse, a tragikus sorsú Adrian Leverkühn német zeneszerző - akiben az író az engesztelhetetlen modern művész-zseni ősképét formálta meg - a fantázia szülötte ugyan, de a könyvben kifejtett és Leverkühnnek tulajdonított szigorú, matematikai elveken alapuló zenei komponálásmód, az ún. tizenkétfokúság vagy dodekafónia elve egy másik német emigráns, Arnold Schönberg szellemi tulajdona.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Zene, Zenetudomány, Irodalom, Matematika

klubrendezvények

Dr. Fábri György (előadó)
Dr. Prof. Laczkovich Miklós (előadó)
Fejérvári Boldizsár (előadó)
Dr. Rényi András (előadó)

1:00:09

2004. július 5.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 15.

1065
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8883" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés