Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Az ingaórától a rezonanciakatasztrófáig - mechanikai rezgések

1577

Az ingaórától a rezonanciakatasztrófáig - mechanikai rezgések


A természetben és a különböző berendezésekben gyakran megfigyelhetők periódikus ill. harmonikus mozgások. A legegyszerűbb modellből – a harmonikus oszcillátorból (rugó végére erősített test) - kiindulva az előadás bemutatja a csillapított, valamint az aperiódikus és túlcsillapított rezgés egyszerű matematika leírását. Az előadás végére eljutottunk a csillapított kényszerrezgés elemzéséhez; amelynek segítségével magyarázható pl. a Tacoma híd összeomlása (rezonanciakatasztrófa). A vizsgált jelenségeket nem csak az alkalmazott matematikai modellek teszik érthetővé, hanem az előadáson bemutatott szemléletes kísérletek is.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Fizika

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Papp Zsolt (előadó)

1:00:51

2011. április 18.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 19.

1577

4.0
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8903" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés