Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A magyar lakosság egészségi állapota

852

A magyar lakosság egészségi állapota


Hazánk azon országok közé tartozik, ahol a lakosság egészségi állapotát globális indikátorként jellemző (a halálozási adatokból származtatott) születéskor várható átlagos élettartam mutató lényegesen elmarad még a szerény gazdasági teljesítmény alapján elvárható értéktől is. A magyar népegészségügyi helyzet elemzése az Európai Unió átlagához viszonyítva szinte valamennyi krónikus népbetegség esetében a korai halálozás kockázatának olyan mértékű emelkedését mutatja, mely az ország gazdasági versenyképességét is súlyosan veszélyezteti a humánerőforrás kritikus állapota miatt. Nemzeti sorskérdés tehát, hogy a lakosság egészségi állapotának javítása alapvető stratégiai célkitűzésként jelenjen meg úgy a tudomány-, mint az egészségpolitika szintjén, s az egymást követő kormányok az egészség-orientált döntés-előkészítést és döntéshozást alapvető kötelességüknek tekintsék és gyakorlatként érvényesítsék.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Egészség tudományok, Népegészségügy

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Dr. Ádány Róza (előadó)

33:46

2011. május 18.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 19.

852
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8941" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés