Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Hogyan óvhatjuk meg egészségünket jó szájhigiénével, helyes szájápolással? Mi a mulasztások ára?

348

Hogyan óvhatjuk meg egészségünket jó szájhigiénével, helyes szájápolással? Mi a mulasztások ára?


Egyre több bizonyíték lát napvilágot arra vonatkozóan, hogy az elhanyagolt szájhigiene, a szájüregben tartósan fennálló gyulladásos kórformák, az úgynevezett szájüregi „gócok”,  képesek más szervek megbetegedéseit előidézni, vagy azok fennállása esetén az állapotot súlyosbítani. A lehetséges megbetegített szervek között szerepelhetnek, a szív, a tüdő a vese megbetegedései, amelyekben életet veszélyeztető kórformák fejlődhetnek ki, vagy a szem, a bőr, az ízületetek betegségei, amelyek fennállása jelentősen ronthatja az életminőséget. Különösen aggasztó az a tény, hogy a fej-nyak táji, a szájüregi daganatos beteg előfordulása hazánkban 1975 óta 350 %-al nőtt, amely kórforma kialakulásában a dohányzás, az alkohol fogyasztás és egyéb más tényezők mellett az elhanyagolt szájüregi állapotnak is jelentős szerepet tulajdonítanak. Hasonlóan kiemelkedő jelentőségű a koraszülés kérdése, annak súlyos, egyént, családot és társadalmat érintő következményeivel, amelyek jelentős nemzetgazdasági terheket okoznak. A szerző előadásában ismerteteti az összefüggések epidemiológiai és kísérletes adatait, röviden ismerteti a szájüregi „gócfertőzés” történetét, a szájápolás fontosságát hangsúlyozó nagy magyar elődök megállapításait és útmutatást ad a helyzet javítását szolgáló egyéni és társadalmi lehetőségekről.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Egészség tudományok, Orvostudomány, Fogorvostudomány

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Dr. Prof. Márton Ildikó (előadó)

29:14

2011. május 18.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 19.

348
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8943" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés