Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A modern tér kialakulása

395

A modern tér kialakulása


A társadalmi gyakorlat szempontjából különbség van a tér és a terület között. Egy közösség, társadalom identitásának megfogalmazása során veszi birtokba a teret úgy, hogy a semleges kiterjedésből nevekkel és határokkal ellátott entitás: terület válik. A modern állam minden korábbinál szisztematikusabban sajátította ki a teret. Ezt a folyamatot nevezzük territorializációnak, amelynek történeti elemzésén keresztül könnyebben megérthetővé válik, hogy a hagyományos társadalmi gyakorlatokat hogyan váltották fel modern, a közösség helyett az absztrakt társadalomra és egyéniségében mind védtelenebbé váló individuumra alapozó identitás-konstrukciók, illetve miként fogalmazódott meg ezek kritikája az elmúlt évtizedekben a letűnt közösségek iránti nosztalgia intézményesülési kísérleteiben.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Történelem, Társadalmi változások

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Dr. Sonkoly Gábor (előadó)

33:18

2011. május 24.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 19.

395
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/9000" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés