Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Nanocsodák mozgásban - a mobil interaktív nanotechnológiai kiállítás

263

Nanocsodák mozgásban - a mobil interaktív nanotechnológiai kiállítás


A nanotechnológia a jövő technológiája. A benne rejlő lehetőségeknek köszönhetően a 21. század meghatározó, kulcstechnológiájának tekinthető. A nanotechnológia fejlődése nemcsak az ipari szektorokat érinti, de nagy szerepet játszik a társadalmi problémák megoldásában is. Két évtizednyi K+F tevékenység eredményeinek köszönhetően olyan tulajdonságú anyagok, kerámiák és kompozitok jöttek létre, amelyek forradalmasítanak egy sor ágazatot, többek közt a mezőgazdaságot, gyártástechnológiát, gyógyszeripart, elektronikát, textilipart, stb. A nanotechnológiát használó K+F és az iparágak számos ún. horizontális (minden iparágat és szolgáltatást érintő) kihívással szembesülnek. Ide tartozik többek között a termékek és a gyártás fenntarthatósága, biztonsága és biztonságossága, a szabványosítás, a piacra vitel kérdései, de a multidiszciplináris emelt szintű oktatási rendszerek fejlesztése is. A tömegek széleskörű elérése is fontos abból a szempontból, hogy a megfelelő társadalmi kérdésekre -többek között a fenntarthatóságra és a biztonságra- mindenki választ kapjon. A tudatosság növelése, a figyelemfelkeltés és tájékoztatás kulcsszerepet játszik a nanotechnológiai termékek piacra vitelében.

Az EuroNanoForum’2011 (ENF’2011, http://euronanoforum2011.eu/) volt a legnagyobb nanotechnológiai konferencia és kiállítás 2011-ben Európában. A konferencia kísérőrendezvényeként megkezdődött a “Nanocsodák – Mozgásban” interaktív kiállítás kialakítása. A kísérletek összeállításának tudományos-technikai hátterét az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MFA, http://www.mfa.kfki.hu) biztosítja, és a Csodák Palotája működteti.
A “Nanocsodák – Mozgásban” mobil kiállítás 2011 őszétől 2-3évig járja a magyar településeket. A kiállítás magyarul és angolul, audiovizuális és interaktív módon, közérthető formában fogja bemutatni a legújabb eredményeket. Fontos, hogy a kiállítás bejárja az országot, eljusson minden régióba és nagyobb településre.
 
A kiállítás vonzó, népszerű és közérthető módon szeretné megmagyarázni, összefüggéseiben láttatni, hogy mi is a
nanotudomány (kis méret, nagy fajlagos felület, kvantum-hatások);
anyagi struktúrák (pl. grafén) előállítása, vizsgálata, karakterizációja;
természetes- (pl. pillangószárny, opál) és mesterséges nanofelületek (pl. szuperhidrofób felületek, kolloidkristályok, vékonyrétegek);
mikro- és nanoelektronika (IC-technológia, a miniatürizálás fizikai korlátai, új architektúrák);
NEMS/MEMS tervezése és gyártása;
nanoméretű érzékelők (pl. gáz, tapintás, erő);
nanotechnológia az egészségügyben (pl. nanoezüst, gyógyszergyártás, biochipek, csontpótlások);
nanotechnológia a környezetért (pl. LED, világítás, autóipari alkalmazások, víztisztítás);
nanotechnológiai piaci termékek (csomagolás, festékek, kozmetikumok, padló).
 
A kiállítás támogatói a General Electric Hungary Kft., a Graboplast Zrt.  és a Lynbond 2000.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Nanotechnológia (Anyagtechnológiák)

egyéb

1:14

2011. május 30.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 19.

263
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/9086" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés