You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

A római jogi kultúra nyomai a magyar jogfejlődésben

1411

A római jogi kultúra nyomai a magyar jogfejlődésben


A magyar jogtörténetben az elmúlt századokban az a felfogás uralkodott, hogy a magyar magánjog a 16. századtól, Werbőczy Tripartitumának megjelenésétől kezdve egy sajátos fejlődési utat járt be. Ennek lényege, hogy a magánjogunk elsősorban szokásjogi úton fejlődött és többé-kevésbé mentes volt a nyugati jogtudomány és jogi kultúra (az ún. európai ius commune) behatásától. Az előadás olyan lehetőségeket villant fel, melyek révén mégiscsak erőteljes nyugati jogi hatás feltételezhető a magyar magánjog fejlődésére, igazolandó, hogy hazánk az elmúlt fél évezredben is az európai jogi kultúra részese volt.

More Less


Mindentudás Egyeteme

History of law, Juridical sciences

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

PhD. Béla Szabó (lecturer)

33:11

18 May, 2011

Erika Bilicsi

19 August, 2014

1411
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/en/embed/8938" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download