Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A római jogi kultúra nyomai a magyar jogfejlődésben

1411

A római jogi kultúra nyomai a magyar jogfejlődésben


A magyar jogtörténetben az elmúlt századokban az a felfogás uralkodott, hogy a magyar magánjog a 16. századtól, Werbőczy Tripartitumának megjelenésétől kezdve egy sajátos fejlődési utat járt be. Ennek lényege, hogy a magánjogunk elsősorban szokásjogi úton fejlődött és többé-kevésbé mentes volt a nyugati jogtudomány és jogi kultúra (az ún. európai ius commune) behatásától. Az előadás olyan lehetőségeket villant fel, melyek révén mégiscsak erőteljes nyugati jogi hatás feltételezhető a magyar magánjog fejlődésére, igazolandó, hogy hazánk az elmúlt fél évezredben is az európai jogi kultúra részese volt.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Jogtörténet, Jogtudomány

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

PhD. Szabó Béla (előadó)

33:11

2011. május 18.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 19.

1411
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8938" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés