You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Környezeti kockázatok, természeti és ipari katasztrófák

451

Környezeti kockázatok, természeti és ipari katasztrófák


Mindannyian tapasztaljuk, hogy az autók kipufogó gázai, az utcán eldobált hulladék, a szennyezett folyók látványa kellemetlen közérzetet okoz. A mindennapi életünk minőségét elrontó környezetszennyezésekből azonban nemigen lesz újsághír. Ezen jelenségek kapcsán sokszor eszünkbe sem jut a környezetszennyezés jelensége. A környezeti problémákról mindegyikünknek az újságok címlapján szereplő botrányok, katasztrófák jutnak eszébe. Azt is mondhatjuk, hogy a környezeti katasztrófával járó „balesetek”, mint Bophal, Seveso, Sandoz, Exxon-Valdez, Csernobil, Prestige, Kolontár és még sorolhatnánk az eseményeket, mindegyike egy-egy mérföldkő lett a környezetvédelem fejlődésében. A klímaváltozás kapcsán megnőtt a természeti katasztrófák bekövetkezésének valószínűsége. A világ nagyvárosainak egy része földrengésveszélyes területekre települt (Tokió, Los-Angeles), benépesültek olyan területek, amelyeket rendszeresen fenyeget az árvízveszély (Hollandia, Velence stb.). A népességszám növekedése önmagában is növeli a kockázatokat. Előadásunkban ezeket a problémákat mutatjuk be.

More Less


Natural disasters (Geophysics), Industrial hazards, Natural hazards, Natural disasters

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Dr. Sándor Kerekes (lecturer)

38:55

18 May, 2011

Erika Bilicsi

19 August, 2014

451
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/en/embed/8982" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download