You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Membránműveletek alapjai

360

Membránműveletek alapjai


A táplálkozási szokások világszerte bekövetkező változásainak eredményeképpen egyre fokozódik az igény a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsök iránt. Igen jó lehetőséget kínálnak ennek biztosítására a korszerű technológiával, a nyersanyag eredeti tulajdonságainak megőrzésével előállított gyümölcskészítmények (gyümölcslevek, gyümölcs-sűrítmények). A szállítási és tárolási költségek csökkentése érdekében a gyümölcslé-előállításban fontos szerepe van a gyümölcslé besűrítésnek és a mennyiség csökkentésének, emellett a koncentrátum mikrobiológiailag is sokkal stabilabb, mint az eredeti gyümölcslé. A gyümölcslé feldolgozásának hagyományos eljárása a bepárlás, amelynek során a gyümölcs értékes komponensei hő károsodást szenvednek és az illékony aroma komponensek nagy része elvész, ezáltal a termék élvezeti értéke csökken. Ezzel szemben egyre inkább kezdenek elterjedni a membránműveletekkel végzett tükrösítési és koncentrálási folyamatok, ezek az egyik leghatékonyabb, innovatív eszközei az agrár-élelmiszeriparnak. Alkalmazásukkal a termelés költségei is csökkenthetők. Az előadás bemutatja a membránműveletek alapjait, a membrán-technikai kutatásokat és a gyümölcslé sűrítmény előállítást többlépcsős membrántechnikai eljárással.

More Less


Mindentudás Egyeteme

Nutritional sciences, Food technology

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Dr. Gyula Vatai (lecturer)

35:34

18 May, 2011

Erika Bilicsi

19 August, 2014

360
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/en/embed/8986" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download