Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Membránműveletek alapjai

360

Membránműveletek alapjai


A táplálkozási szokások világszerte bekövetkező változásainak eredményeképpen egyre fokozódik az igény a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsök iránt. Igen jó lehetőséget kínálnak ennek biztosítására a korszerű technológiával, a nyersanyag eredeti tulajdonságainak megőrzésével előállított gyümölcskészítmények (gyümölcslevek, gyümölcs-sűrítmények). A szállítási és tárolási költségek csökkentése érdekében a gyümölcslé-előállításban fontos szerepe van a gyümölcslé besűrítésnek és a mennyiség csökkentésének, emellett a koncentrátum mikrobiológiailag is sokkal stabilabb, mint az eredeti gyümölcslé. A gyümölcslé feldolgozásának hagyományos eljárása a bepárlás, amelynek során a gyümölcs értékes komponensei hő károsodást szenvednek és az illékony aroma komponensek nagy része elvész, ezáltal a termék élvezeti értéke csökken. Ezzel szemben egyre inkább kezdenek elterjedni a membránműveletekkel végzett tükrösítési és koncentrálási folyamatok, ezek az egyik leghatékonyabb, innovatív eszközei az agrár-élelmiszeriparnak. Alkalmazásukkal a termelés költségei is csökkenthetők. Az előadás bemutatja a membránműveletek alapjait, a membrán-technikai kutatásokat és a gyümölcslé sűrítmény előállítást többlépcsős membrántechnikai eljárással.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Táplálkozástudomány, Élelmiszer-ipari technológiák

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Dr. Vatai Gyula (előadó)

35:34

2011. május 18.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 19.

360
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8986" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés