Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A nemek kialakulásának zavarai az emberben

1926

A nemek kialakulásának zavarai az emberben


A nem kialakulásának zavarait genetikai rendellenességek okozzák, s a magzati fejlődés során következnek be. Ami nem jelenti azt, hogy minden rendellenesség felismerhető a születéskor: vannak olyan szindrómák, melyeket sajnos gyakran csak pubertáskorban diagnosztizálnak. Az interszexualitáshoz, vagyis kevert neműséghez sokféle elképzelés kapcsolódott a történelem során; az ilyen páciensek általában ma is ki vannak téve a megbélyegzésnek. Ez is az oka annak, hogy a nemi differenciálódás zavarai könnyen alakulhatnak lelki betegséggé, s hogy a különböző szakorvosok mellett a pszichológusoknak is fontos szerep jut a terápiában. A műtéti korrekció felelősségteljes döntések sorát igényli: a nem meghatározását, a beavatkozás idejének és típusának kiválasztását. Az előadás bepillantást enged a Debreceni Női Klinika munkájába, mely a nemi szervi rendellenességek korrekciós centrumaként és európai továbbképző központként is működik, s úttörő műtéti eljárások kidolgozásában vesz részt. 

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Orvostudomány, Gyermekgyógyászat, Genetika, Orvosi genetika

tudósok előadásai

Dr. Borsos Antal (előadó)

47:50

2004. április 5.

Marianna Nagy

2014. május 7.

1926
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8240" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés